Apa itu icerd. Ibnu Hasyim: Sokong ICERD, Apa Pandangan DAP? 2018-07-09

Apa itu icerd Rating: 7,2/10 622 reviews

WAWANCARA: Apa makna sebenar retifikasi ICERD

apa itu icerd

Bukankah menolak sebarang bentuk penindasan itu bagus? Bersikap adillah, walaupun yang di hadapan kita itu musuh politik kita. Saya fikir ini adalah kenyataan populis yang bersifat politik. Pada masa sekarang pelabur asing bukan setakat ingin berdagang dengan sesuatu negara tetapi mereka juga memberikan perhatian sama ada negara itu mempunyai prinsip-prinsip demokrasi yang teguh dan menghormati hak asasi. Ini isu yang sedang hangat sekarang. Sebenarnya, masih ramai rakyat bukan Bumiputera yang faham dan akur dengan peruntukan mengenai kedudukan istimewa orang Melayu dalam Perlembagaan.

Next

ICERD: Apa Yang Kita Boleh Belajar Dari NAFTA?

apa itu icerd

Menteri Luar Negeri juga menyatakan bahawa beliau menginginkan Malaysia memainkan peranan lebih aktif active player di peringkat antarabangsa dalam isu-isu berkaitan hak asasi manusia. Kemudian saya memutuskan untuk menghubunginya dan mencubanya semula. Mereka sedar peruntukan tersebut adalah atas dasar timbal balas hasil daripada kontrak sosial sebelum merdeka. Kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputra yang sudah jelas termaktub dalam Perlembagaan tidak wajar dilihat sebagai satu bentuk diskriminasi kepada kaum lain. Justeru kita hanya perlu nantikan apa yang bakal diumumkan oleh kerajaan tanpa mencetuskan sebarang kekecohan. Beberapa peruntukan dalam Perlembagaan kita bukanlah hal yang boleh dipinda sesuka hati. Dan perut yang dimaksudkan tidak semestinya orang Melayu sahaja.

Next

Ada apa dengan ICERD?

apa itu icerd

Ini maklumat yang saya terima. Tapi bantahan saya bukanlah berdasarkan hujah undang-undang tetapi berdasarkan kepada hukum keutamaan. Ia adalah apa yang sudah dipersetujui sejak sebelum merdeka. Filed Under: Tagged With: , , , , Sila beli kapur barus, Sila jemput silalah kaut, Jangan berani melawan arus, Kelak tenggelam di dasar laut. Apabila keadaan sudah menjadi semakin polemik baharulah kerajaan memulakan langkahnya untuk memberikan pencerahan. Jangankan isu kuota atau tanah rizab, hatta penggunaan baju batik pada hari Khamis di premis kerajaan pun boleh dipersoal.

Next

Apa itu ICERD?

apa itu icerd

Keistimewaan kaum Cina dan India di universiti-universiti tertentu tidak disebut atas faktor keselamatan pun akan tergugat jua. Tiga negeri daripada empat ini merupakan gergasi industri yang memberikan tumpuan kepada sektor pengeluaran seperti motor, tekstil dan elektrik serta elektronik. Polisi yang telah disalah guna ini menyebabkan rakyat bukan Bumiputera merasakan mereka sedang didiskriminasi dan dianaktirikan di negara sendiri. Ratifikasi maksudnya menandatangani bagi mengesahkan konvensyen tersebut digunapakai dalam negara kita. Kenapa kita pula nak pulun semua. Kita perlu membina gerakan solidariti di kalangan rakyat yang merentasi batasan kaum dan agama, yang memperjuangkan demokrasi dan keadilan sosial, untuk membebaskan masyarakat kita daripada cengkaman berterusan politik perkauman.

Next

ICERD

apa itu icerd

Satu lagi, pertengahan abad-20 merupakan periode dekolonisasi. Dari Serdang ke Pasir Salak, Datang menangguk udang galahnya, Sarang tebuan jangan dijolok, Kalau dijolok parah padahnya. Baik, apakah Artikel yang membimbangkan dalam konvensyen ini sehingga meledakkan bantahan dalam negara kita? Kerajaan hendaklah menumpukan kepada isu meningkat pendapatan rakyat dan mengurangkan kos sara hidup yang makin meningkat. International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination. Saya telah baca kenyataan asal Tun Abdul Hamid ini dan saya mempunyai pandangan yang khilaf dengan pandangannya. Ini bukan sahaja tidak akan mengurangkan ketegangan dalam masyarakat berbilang kaum, malah memberi lebih keyakinan politik kepada kumpulan berhaluan kanan untuk mengapi-apikan sentimen perkauman bagi memenuhi agenda mereka sendiri. Para menteri juga harus cermat dalam membuat kenyataan yang sensitif supaya ianya tidak dimanipulasikan oleh pembangkang.

Next

Apa Itu Ratifikasi ICERD? Perlu Atau Tidak Diratifikasi?

apa itu icerd

Ia adalah bersifat sukarela kepada mana-mana negara untuk menandatangani dan meratifikasi sesebuah konvensyen atau triti antarabangsa. Mengangkat Malaysia di mata dunia? Dalam prinsip ini, sesebuah negara tidak boleh menggunakan alasan bahawa undang-undang domestik negara tersebut menghalangnya daripada memenuhi tuntutan dalam konvensyen atau triti tersebut. Namun jika ditapis perkara-perkara yang tidak relevan, suatu masalah boleh didapati. Emmm adakah kita menuju kehancuran atau kebaikan? Tetapi setelah sekian lama hal tersebut tidak pun terjadi. Perkara 8 Perlembagaan dari Perkara 8 1 hingga 8 5 sudah menceritakan segalanya berkenaan soal kesamarataan berdasarkan skop Malaysia yang digarap mengambil kira sejarah rakyat dan kerajaannya yang panjang. Sistem kapitalis dulunya dalam bentuk penjajahan imperialis Barat dan sekarang menjelma dalam bentuk dasar ekonomi neoliberal yang mengagung-agungkan pasaran bebas telah mewujudkan masyarakat kelas yang penuh dengan ketidakadilan dan kesengsaraan rakyat bawahan, sementara politik perkauman yang sebati dengan sistem sosio-ekonomi kapitalis pula memastikan susunan masyarakat yang tidak adil ini terus kekal untuk kepentingan modal dengan memecah-belahkan rakyat bawahan mengikut kaum yang dipisahkan dengan sentimen perkauman yang tebal. Akhirnya, Malaysia hanya akan menjadi jaguh kampung sahaja.

Next

Apa Itu ICERD & Ini Sebabnya Kenapa Saya Membantah.

apa itu icerd

Antara negara yang tak bersetuju dengan klausa ini adalah Afghanistan, India, China, Israel, Turki, Thailand dan Vietnam. Langkah itu dilihat sebagai suatu langkah untuk meredakan kegelisahan kaum dan bagi mengelakkan polemik menjadi lebih buruk dan membahayakan keselamatan negara. Uneasy Terrain: The Impact of Capital Mobility On Workers, Wages and Union Organizing. Tarif-tarif kecil pun mesti dibatalkan supaya perdagangan dapat digiatkan. Ini dinyatakan dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan. Justeru apa yang perlu diperbetulkan oleh kerajaan adalah pengurusan yang lebih telus dan menyeluruh bagi memastikan tidak berlaku salah guna dalam pelaksanaan polisi tersebut. Manakala, konvensyen antarabangsa adalah dibuat berasaskan norma sejagat yang dikongsi bersama oleh semua bangsa, agama, etnik dan negara.

Next

Apa yang perlu anda tahu tentang ICERD?

apa itu icerd

Negeri-negeri yang terasa bahangnya ialah California, New York, Michigan dan Texas. Ketepikan perbalahan politik kalian dan bersatu mempertahankan apa yang perlu diperjuangkan. Ia adalah apa yang sudah dipersetujui sejak sebelum merdeka. Konvensyen antarabangsa bukanlah dianggap sebagai satu perjanjian antara sesebuah negara dengan negara yang lain. Raja Abdullah dan Sultan Ismail berebut takhta. Langkah yang sepatutnya diambil buat masa ini adalah mengumpulkan maklumat dan pandangan berkaitan isu berbangkit seperti yang diutarakan di atas tadi. Bukan 'level' dia nak semakkan kepala memikirkan apa yang akan jadi pada generasi Melayu akan datang!!! Hakikatnya, Saifuddin sendiri yang tak tahu apa yang dia cakap.

Next

CAHAYA AL MAJID PERJALANAN KE DUA: THE PROMISED LAND : TANGAN TANGAN 'ICERD' YANG MAHU MENJERAT MELAYU

apa itu icerd

Seperti yang saya katakan awal tadi, kebimbangan ini berasas. Kita tinggalkan 'kebebalan' Saifuddin sebab mungkin dia dah rasa yang dia bukan lagi Melayu. Saya menunggu sehingga pinjaman saya diproses dan diluluskan dan kemudian saya mendapat pinjaman saya memohon langsung ke akaun bank saya tanpa bayaran tambahan. Semoga Allah memberkati ibu Susan untuk kerja yang indah yang dia lakukan. Cuma mereka terpaksa berselindung disebalik 'perniagaan' mahupun untuk 'melebarkan kuasa jajahan mereka'. Baik, sebelum saya ulas, saya nyatakan pendirian saya terlebih dahulu. Apa cara terbaik buat mereka untuk 'menguncah' orang Melayu? Untuk maju ke hadapan dalam isu hak asasi, Malaysia perlu melakukan lonjakan dan dimensi baharu dan ini akan dapat dicapai sekiranya Malaysia menjadi sebahagian daripada pihak terhadap konvensyen-konvensyen antarabangsa ini.


Next

CAHAYA AL MAJID PERJALANAN KE DUA: THE PROMISED LAND : TANGAN TANGAN 'ICERD' YANG MAHU MENJERAT MELAYU

apa itu icerd

Pada saya pandangan sebegitu adalah terlalu ekstrem. Tersalah langkah dalam menerima konvensyen antarabangsa yang tidak sesuai dengan konteks dan keperluan tempatan, pasti akan mengundang sesalan. Usik Agamanya, Bangsanya dan Rajanya maka Melayu akan 'melenting'. Sedangkan jika sudah tahu kemungkinan bertentangan Perlembagaan untuk apa mahu beria-ia mendesak kerajaan meratifikasi perjanjian antarabangsa yang tidak cocok dengan Perlembagaan Persekutuan dan negeri. Jadi saya fikir apa yang Senator P.

Next